Patent Pending

Valódi csomagtartó,
nagyszerű utazásélmény.

Spaceframe Összefoglaló

 

A Spaceframe koncept-kerékpár egy kompozitvázas városi-ingázó kerékpár a váz részét képező biztonságos csomagatartóval. E projekt-honlap információt és híreket nyújt az érdeklődő látogatóknak, és azon üzleti érdeklődőknek, akik fantáziát látnak a termékkör piacra vitelében.

A vázkialakításra vonatkozó szabadalmi bejelentés megtörtént, s ezt követően a koncepció-modellt bemutattuk az Eurobike 2013 globális kiállításon Friedrichshafenben, majd a Composites Europe kiállításon Stuttgartban.

Hiszünk abban, hogy a koncepció új trendet teremthet a városi és ingázó kerékpározásban. S mivel kompozit-technológiákra épül, amelyek nagy szabadságot biztosítanak a design és a funkcionális tervezés számára, a variációk kielégíthetik a gyorsan növekvő városi és ingázó kerékpáros közösség által támasztott igények nagy többségét.

Köszönjük, hogy a honlap látogatásával és megosztásával támogatja a projektet!

Business Class csomagoknak

 • Valódi csomagtartó, bármilyen csomag számára. A kerékpáros nem kényszerül egyfajta táskatípus, pl. hátizsák használatára, mert a csomagtartóban sokféle kézitáska elfér, s mellettük marad hely a további személyes tárgyak, pl. az esőkabát, a pumpa, a lakat, ill. akár egy pulóver vagy egy vizesflakon számára is.

 • Alacsony tömegközéppont, nagyobb stabilitás. A csomagokat klasszikusan hátul vagy elöl, esetleg a hátunkon szállítjuk. A Spaceframe megoldás a csomagok és az opcionális elektromos rendszer számára a kerékpár eredeti tömegközéppontja környezetében biztosít védett helyet. Ez a gyakorlatban nagyobb stabilitást és hasonló kormányozhatósági paramétereket jelent csomaggal és csomag nélkül.
 • Kevesebb rázkódás és rezgés. Amikor egy jármű első és hátsó kerekei ellenfázisban rázkódnak, a középpont egyfajta forgáspontként viszonylagos nyugalomban marad. Erre alapozva nyújthat a Spaceframe koncepció további védelmet egy törékeny notebooknak vagy egy tucat tojásnak.

 • Kisebb légellenállás. A csomag párhuzamosan helyezkedik el a kerékpár haladási síkjával, ami normál körülmények között optimális légellenállást biztosít. A szokványos csomagszállítási módokkal összevetve az oldalirányú erők alacsonyabban hatnak és a tömegközéppontnál, nem a jármű végeinél. Habár a koncepció-modell és a rajta ülő kerékpáros együttes oldalfelülete valamivel nagyobb, mint egy szokványos kerékpárváz és kerékpáros együttes oldalfelülete, a tapasztalat szerint e jármű esetében a szokványos oldalszél többlethatása elhanyagolható.

 • Ergonómikus és átgondolt design. A kompozit-technológia előnyei lehetővé teszik a célokhoz pontosan illeszkedő legjobb formák kialakítását - belül és kívül egyaránt.

 • Nagyszerű utazási élmény. Az emberek különféle stílusokban bicikliznek, s bár a koncepció-modell a kipróbálók nagy többsége számára kényelmesnek bizonyult, a vázkialakítás variációival magabiztos kerékpározást biztosíthatunk bármely kerékpározási stílus számára, miközben továbbra is marad elegendő csomagtartó tér.

Műszaki adatok

Legfőbb jellemzők

 

 

A Spaceframe koncepció gyakorlatilag egy olyan integrált és zárt belső csomagtartóval rendelkező önhordó kompozit vázat jelent, amelynek belső csomatartó tere felülről férhető hozzá. Erre az egyedi megoldásra szabadalmi igényt jelentettünk be és célunk, hogy a koncepcióból új kategória és trend szülessen a városi kerékpározásban. Az első háromszöget régóta használják kisebb felszerelések, s újabban akkuk elhelyezésére. A kompozit anyagoknak köszönhetően a váz struktúráját sikerült olymódon átszervezni, hogy a központi terület új funkcionalitást kaphasson.

A koncepció-modell egy mindent magában foglaló elektromos verzió, amelyben a töltő és még egy kábeldob is helyet kaphatott és emelett is tágas csomagtárolót rejt, emiatt a váz viszonylag magas kialakítású. A tervezett termékkínálat részét képezik alacsonyabb vázkialakítások is.

A koncepció-modell vízhatlan csomagtere egy 17 collos notebook vagy hasonló méretű, 2-3 rekeszes kézitáska befogadására alkalmas, s emellett egy esőkabát, ernyő, pumpa vagy egy masszív láncos lakat szintén belefér, azaz minden, amit egy átlagos ingázó napon vagy városi körút során a biciklista magával szokott vinni.

Jelenleg üzleti partnereket keresünk a Spaceframe modellek sorozatgyártásához és piacra juttatásához. További információért vegye fel a kapcsolatot velünk.

 

A koncepció-modell adatai

 

 

Legfőbb paraméterek:
 • Kerékméret: 26" kerék 2,00" (első) és 2,35" (hátsó) abroncsokkal
 • Váz mérete (üléscső hossza): 51 cm
 • Felfüggesztés: Marzocchi MZ Comp 100 mm teleszkóp
 • Sebességváltó: Shimano Alfine 8 sebességes hátsó agyváltó
 • Áttételi tartomány: 1,6-3,8

 

Elektromos rendszer (opcionális, nem része a koncepciónak):

 • Motor: EV-Power 250/500W 36V névleges feszültségű BLDC agymotor az első kerékben
 • Akkumulátor: 36V névleges feszültségű 10AH LiFePO4 akku BMS-sel
 • Megtehető táv: pedelec módban kb. 100 km
 • Töltő: 43,8 V 5A beépített gyorstöltő
 • Kábelcsévélő: 3,5 m kábel 220V-os dugaljal
 • Fedélkulcs pozíciói: zárva-ki, nyitva-ki, zárva-gyújtás

 

A csomagtér jellemzői a pedelec koncepció-modell esetében:

 • A csomagtartó térfogata: kb. 18 liter.
 • Szállítható kézitáska méretei: 39 x 29 cm (egy 17" notebook méretének felel meg), lehetséges vastagsága alul 13 cm, felül 10 cm.
 • A csomagtartó felülről, a vízhatlanul záródó tetőt kinyitva rakodható.

 

Az elektromos rendszer csökkenti a csomagok számára rendelkezésre álló teret, s az alábbi csomagtartó-adatok a csomagok számára kihasználható maradék helyre vonatkoznak. Elektromos rendszer nélkül a koncepció-modell csomagtere másfélszer-kétszer nagyobb volna. További modelleknek elméletileg tágasabb csomagtartója is lehet.Megcélzott piacok

 

 

Ezt a megoldást elsősorban a városi kerékpározóknak ajánljuk, de nemcsak a jelenlegi kerékpárosoknak. Ahhoz az óriási tömeghez is szólni kívánunk, amely használna kerékpárt pl. munkába járásra, ha a csomagszálítás az eddigi bevett megoldásoknál megfelelőbben volna lehetséges. A koncepció alkalmas olyan kerékpárok kialakítására, amelyeket szívesen használnak hivatalnokok, üzletemberek, diákok és egyetemisták: bárki, akinek folyamatosan magával kell hordania egy közepes méretű kézitáskát.

Hírek és Események

 • Megjelenés a "Composites Europe" kiállításon
  (2013 szeptember 17-19, Stuttgart - Németország)

  Az európai kompozitkiállításon a koncepció-modell az Erősített Műanyaggyártók Szövetségének tagjaként vett részt. Amint a fotógalériában látható, az Eurobike után a koncepció-modell a kompozit iparág képviselőinek figyelmét is felkeltette. A kiállítás nagyszerű lehetőséget nyújtott a spaceframe koncepcióhoz tartozó kerékpárok költséghatékony gyártását szolgáló legjobb mai technológiák kiválasztására.

 • Bemutatkozás a 2013-as Eurobike-on
  (2013 augusztus 27-31, Friedrichshafen - Németország)

  2013 augusztusának végén a Spaceframe koncepció-modell a legnagyobb hazai gyártó és forgalmazó Csepel Kerékpárpartnereként mutatkozott be az Eurobike kiálltáson. A kerékpár jelentős figyelmet kapott és elsőre sokan valamiféle superbike-nak gondolták. A második meglepetést az váltotta ki, amikor a csomagtartó felelét kinyitva különféle kiállítási katalógusok kíséretében előkerült egy átlagos méretű bőrtáska is.

 

 • A koncepció-modell kész a próbakörre!

  A koncepció-modell 2013 augusztusában készült el. A próbakörre két év fejlesztés után kerülhetett sor Budapesten a Városligetben. Néhány kisebb beállítás szükségességét leszámítva a kerékpár tökéletesen teljesített és vezetése, iránytása kényelmesnek bizonyult. Ezt a mindössze 10 km-es első utcai próbát hosszabb túrák követték. Közülük az első Visegrádra vezetett (40 km) és onnan vissza Budapestre, töltési szükséglet nélkül. A további feltöltések és tesztelések nagyon hasonló eredményt hoztak. Néhány rövid úthálózaton kívüli tesztelést leszámítva ezek a tesztek mind pedelec módban (pedálrásegítéssel) történtek, s a teljes egy töltéssel így megtehető táv 90 km körül alakult. Kizárólag Pedelec módban a hatótáv mintegy 100 km.

Fotógalériák

A fejlesztés

A koncepció-modell fejlesztését megelőzően egy olyan próbakerékpár készült el, amely hagyományos női vázon teszi lehetővé kézitáska központi elhelyezését. Ebben az esetben a csomagot egy utólag felszerelt hurok tartotta meg. A különféle csomagméretek próbálgatása során kialakult az a mérettartomány, amelyet kényelmesen lehet a két térd közötti helyen szállítani. Ezután makettek és rajzok, 3D modellek készültek, és ekkor már számításba kerültek a különféle alternatívák, az elektromos felszereltség és a különféle vázkialakítások lehetősége. Végül kiválasztásra került az a kiviteli példa, amelyet koncepció-modellként megépítünk.

Az itt bemutatott pedelec elektromos koncepció-modell teljes egészében szénszálas vázzal készült, olyan belső vízhatlan csomagtartóval, amely elegendően tágas a szokványos táskák szállításához, de kellően keskeny ahhoz, hogy a kerékpáros lábai számára is kényelmes legyen.

A fejlesztés több helyszínen zajlott, más főtevékenységek mellett. A tervek menet közben többször módosultak, ésszerűsödtek, és végül bő két év alatt készült el a koncepció-modell. A Fotógalériák szekcióban publikáltunk néhány érdekes képet a fejlesztés folyamatáról.


Köszönetnyilvánítás

 

 

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani legelőször is családtagjaimnak a sok türelemért és támogatásért, továbbá azoknak, akik segítették a projekt eddigi megvalósulását. Szeretném kiemelten megköszönni Nádasi Gábor, a Stringbike karbonszálas vázának fejlesztője segítségét, aki rengeteg tanáccsal segített a kompozitok tekintetében, s aki ezáltal bizonyosan több hónap hulladékgyártástól mentette meg a projektet, majdhogynem a kezdetektől. Köszönet a Csepel menedzsmentjének az elkészült koncepció-modell "befogadásáért" és az Eurobike-ra való kijuttatásáért. Köszönet az olyan elektromos kerékpár szakértőknek, mint Dreiszinger György a Green Scooter-től, vagy Hangay Gábor, aki a "Pannon Rider" napenergiával működő rekumbens tricikli fejlesztője; köszönet az Erősített Műanyaggyártók Szövetségének, és az EV-Power segítőkész kollégáinak - mindannyian hozzájárultak a konceptbicikli erősen testreszabott elektromos rendszerének sikeres kivitelezéséhez. Köszönet azoknak is, akik itt név szerint nem szerepelnek.

 

Vági Barnabás
feltaláló
[email protected] www.spaceframebikes.com
1072 Budapest, Akácfa utca 6 - Magyarország